Miksi lihakset tulevat kipeäksi treenin jälkeen?

doms

Aamulla istut pöntölle.

Tekee kipeää! Pakko siinä kuitenkin on käydä. Seuraavaksi lähdet töihin. Kävelet rappusia alas. On vaikeaa, kun jalkoihin sattuu niin paljon.

Meillä kaikilla on on varmaan joskus tullut tilanne, kun lihakset ovat kipeytyneet liikuntasuorituksen jälkeen. Viivästynyt lihasarkuus, toiselta nimeltään DOMS, on yleensä pahimmillaan 48 tuntia treenin jälkeen, mutta joskus särky kestää jopa viikon. Ilmiö saattaa johtaa pahimmillaan motivaation menettämiseen ja liikunnan vihaamiseen. Toisille domsit taas tuo tunteen, että nyt on mennyt treeni perille!

 

Lihasarkuus ei ole tavoiteltava asia, eikä välttämätöntä lihaskasvulle. Se on yksinkertaisesti sivutuotetta harjoituksesi kuormituksesta keholle. 

Onko lihasarkuus sitten positiivinen vai negatiivinen ongelma?

 

Vaikka lihasarkuus voi tehdä olosta hyvinkin negatiivisen, voi se johtua kuitenkin positiivisista ongelmista.

Lihasarkuutta saat helpoiten liikkeistä, joissa olet rasittanut lihastasi venytyksessä ja laajalla liikeradalla. Tämä on hieno uutinen lihaskasvun näkökulmasta ja kertoo, että tekniikkasi on ollut kunnossa. Loistavaa!

Olet myös saattanut viettää yksittäisen toiston sisällä pitkän aikaa, eli tehnyt liikkeen hallitusti ja kontrolloidusti, jopa hitaasti. Olet keskittynyt jarruttavaan vaiheeseen, etkä siis antanut painojen rymistä ja kolista. Olet hyödyntänyt treenissäsi raskaimman ja tehokkaimman, eli jarruttavan vaiheen. Mahtavaa! 

Jos tunnistat itsesi edellä mainituista kuvauksista, voit olla ylpeä omista lihasarkuuksistasi. Kanna tunnetta voittajana ja tiedä, että treenisi on ollut hyödyllinen!

 

Milloin domsit ovat sitten hyödyttömiä?

Lihaksesi ovat luultavimmin tulleet kipeiksi siitä yksinkertaisesta syystä, että sinulla on ollut muuta tekemistä. Olet siis pitänyt kokonaan taukoa harjoittelusta, tai tehnyt erilaisia liikkeitä aiemmissa treeneissäsi. Lihaksesi kokivat nyt uutta ärsykettä, ja siksi kipeytyivät helpommin. 

Liikkeiden vaihtelu ei tuo sinulle lisää kehitystä, vaan päin vastoin hidastaa sitä. Joudut joka kerta ottamaan askeleen taaksepäin mukautuaksesi uuteen liikkeeseen hermoston, lihasten ja painojen kanssa. Tavoitteesi lihaskasvussa on kuormittaa lihasta mahdollisimman tehokkaasti ja kovaa, ja siihen vanhassa vara parempi. Lihakset eivät tarvitse yllätysliikkeitä ja temppuja kasvaakseen. Suosittelen pysymään liikkeissä, jotka olet jo kerran oppinut ja kehittymään niissä sitten mahdollisimman hyväksi ja vahvaksi. Näin pääset kiihdyttämään reitilläsi kohti suurempia lihaksia, ja bonuksena vältät turhan lihasarkuuden eli domsit. 

Ja niin kuin aiemmin jo vihjasin, älä pidä turhan montaa lepopäivää harjoitustesi välillä. Tästä kiittää lihakset kasvamalla nopeammin ja kivuttomammin!

Kurkkaa mun nettisivut, voin auttaa sut suoraan kehittävän treenin pariin. <3

Love, PT Nina

 

Samasta aiheesta